planning olav Trondheim in Noorwegen was in de middeleeuwen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming als Santiago, Rome en Jeruzalem. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim. Sinds een aantal jaren zijn er diverse routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne (wandelende) pelgrim.

Een van deze routes, het St. Olavspad van Selånger (Zweden) naar Trondheim (Noorwegen), is aangepast en bewegwijzerd voor fietsers. Dit Olavspad vormt samen met een tweede Olavspad in Noorwegen en een verbindingsroute één grote ronde, bijna tweeduizend kilometers lange fietsroute door Noorwegen en Zweden, In het spoor van Olav de Heilige.

Inmiddels is het Olavspad door Noorwegen bijna klaar. De gids hiervan wordt verwacht in het voorjaar van 2021. De overige twee delen komen een jaar later.

In het spoor van Olav de Heilige bestaat uit drie fietsroutes:
Het Olavspad Noorwegen (Tronheim - Oslo)
St. Olavspad Zweden (Selånger - Trondheim)
Onderweg naar Olav de Heilige (Oslo - Selånger)

Verwachte publicatiedatum:

Het Olavspad Noorwegen: februari 2021
St. Olavspad Zweden en Onderweg naar Olav de Heilige: februari 2022 (vanwege de corona-crisis een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was).

Lees ook het blog op optweewielen.nl

Wil je een melding wanneer de gids er is? Laat het weten via contact.

Routebeschrijving

Het Olavspad Noorwegen (Gudbrandsdalsleden)

Als zelfstandige route van Oslo naar Trondheim: een 630 kilometer lang route die in Oslo begint. Je fiets langs het grootste meer van Noorwegen: Mjøsa en komt aan bij het Gudbrandsdal. Je fietst vervolgens over de prachtige hoogvlakte Dovrefjell om vervolgens af te dalen naar Trondheim.

In combinatie met de andere twee routes: van Trondheim naar Oslo. Het Olavspad in Noorwegen is 630 kilometer lang en loopt officieel van Olso naar Trondheim. De fietsroute echter sluit aan bij het St. Olavspad Zweden en begint daarom in Trondheim. Van Trondheimfjord gaat de route langzaam omhoog naar de betoverende hoogtevlakete Dovrfjell en daalt vervolgens af naar Gudbrandsdal (vandaar de Noorse naam: Gudbrandsdalsleden). Via Noorwegens grootste meer Mjøsa komt je aan in Oslo.

St. Olavspad Zweden (S:t Olavsleden)

Van Selånger naar Trondheim. Deze route is 580 kilometer lang en een prachtige ‘coast to coast’ door Scandinavië. S:t Olavsleden, zoals de route in het Zweeds heet, is aangepast voor fietsers en grotendeels gemarkeerd. Het pad gaat over het platteland van Zweden en het Scandinavische hoogland via de bergen van Noorwegen naar Trondheim.

Onderweg naar Olav de Heilige

Van Oslo naar Selånger. Een 750 kilomers lange route door uitgestrekte bossen, langs talrijke aaneengeschakelde meren en over het Zweedse platteland. Na 600 kilometer komt de route aan bij de Zweedse oostkust. Via de kust kom je aan in Sundsval, het startpunt van het St. Olavspad.